Klein beetje verhoging, maar nog geen echte Oranjekoorts in de provincie (2024)

Daantje Samwel

3 juni, 20:20 5 minuten leestijd

Klein beetje verhoging, maar nog geen echte Oranjekoorts in de provincie (2)

Provincie Utrecht - De eerste oranjeslingers worden langzaamaan opgehangen, de verhuur van tv-schermen komt op gang, en een enkele straat in de provincie kleurt zelfs al een beetje oranje: het EK voetbal komt er nu toch écht bijna aan. Maar nog steeds doet niet iedereen dit jaar mee.

"Ik heb tijd tekort en met het elftal dat wij nu hebben, heb ik er geen vertrouwen in", zegt Oranjefan Martin van Loo. Normaal gesproken kleurt de hele Oppenheimlaan in Baarn waar hij woont oranje. Maar dit jaar gaat dat niet gebeuren. Toch is hij wel bezig met het EK. Van Loo is decorbouwer voor het televisieprogramma Vandaag Inside en maakte voor het EK voetbal een decor. Ook werkt hij aan de inrichting van het programma De Oranjezomer dat in Zeist wordt opgenomen. "Qua werk ben ik dus wel bezig met de oranjezomer."

Theo Pouw, voorzitter van de supportersclub Oranje ziet ook dat het EK in Nederland nog niet echt leeft. "Dat is standaard. Dat komt pas als ze de eerste wedstrijd gewonnen hebben. Dan ontstaat er koorts. We moeten nu weer even warmdraaien." Pouw denkt dat het Nederlands elftal een goede kans maakt. "Ik ben de voorzitter, als ik er geen vertrouwen in heb, kunnen we beter thuisblijven. Ik ben bang dat we kampioen worden."

Ook de KNVB begrijpt dat niet iedereen gelijk enthousiast is. "Het is voetbal, het hangt af van het resultaat", zegt een woordvoerder. Als het Nederlands elftal de eerste wedstrijd wint, gaat het volgens de KNVB'er meer leven. "Mensen raken meer geïnteresseerd als het groter wordt. Dan krijgen nog meer mensen de oranjekoorts te pakken."

"Ik denk dat we de verrassing van het EK gaan worden", zegt voetbalfan Mario Wendt uit Nieuwegein. "Alle grote toppers zijn uit het elftal. Maar er zijn genoeg jongens die wel bij een grote club spelen. Ze zijn hongerig na Qatar. Dit kan nog wel eens positief uitpakken." Een 6 kilometer lange vlaggetjesslinger hangt door de straat van Wendt: de Wielewaal. Hij is al druk bezig met het kampioenschap. De zijkant van zijn huis heeft hij helemaal oranje gemaakt. Grote oranje zeilen hangen van het dak tot de grond. Op de schutting van zijn tuin hangen vlaggen waar "Hup Holland hup" op staat.

WK viel tegen

"Met voetbal is het scherm naar beneden en de kraan open", zegt Kris Bessele van café De Potdeksel. Elk EK en WK zendt de Utrechtse kroeg de wedstrijden van het Nederlands elftal uit. Inmiddels hangen de vlaggetjes, is er een spandoek van 5 bij 5 meter opgehangen en is de kroeg van binnen oranje versierd. Normaal gesproken is de kroeg op maandagen en dinsdagen gesloten. "Maar als het Nederlands elftal dan speelt, zijn we op die dagen ook open." Bessele heeft er zin in. "Zeker na de matige jaren met corona is het lekker dat het in de zomer is. Ook het WK in Qatar viel tegen. Dat was midden in de winter, zonde."

Het WK in Qatar in 2022 leefde minder. Het toernooi was ver weg en wedstrijden waren soms in de nacht. Ook was er ophef over de behandeling van arbeidsmigranten in de Golfstaat. "Qatar was voor heel veel mensen een ver-van-mijn-bedshow", zegt een woordvoerder van de KNVB.

De KNVB-woordvoerder heeft daarom goede hoop voor dit toernooi. "Dit is het eerste toernooi dat sinds hele lange tijd weer in de buurt is. Je kan er met de auto heen. En het wordt uitgezonden op christelijke tijden. Alle ingrediënten om er een goed toernooi van te maken."

De KNVB verwacht dat er per wedstrijd zo'n 40.000 mensen richting Duitsland gaan. En dat is dan niet alleen om de wedstrijd in het stadion te bekijken: de bond verwacht ook dat een boel mensen komen om de sfeer te proeven.

LEES OOK Is de oranjekoorts al toegeslagen? In deze Nieuwegeinse straat in ieder geval wel

Niet naar Duitsland

Voor wie niet de auto pakt richting de Oosterburen is er ook genoeg te doen. Bij café Bolle Harry in Montfoort worden alle wedstrijden van het toernooi uitgezonden. "We vieren elke keer een feestje met een oranjeshot van het huis bij elk doelpunt dat Oranje scoort", zegt een medewerker van het café. De dag voor de eerste wedstrijd van het Nederlandse team organiseren ze een Oranjefeest. "We hopen dat het dan echt begint te kriebelen bij iedereen voor de dag erna tegen Polen."

Niet iedereen pakt zo uit. Bij café Kanaalzicht in Utrecht worden geen vlaggen opgehangen. "We houden niet zo van een uitgesproken voetbalcafé", zegt bedrijfsleider Stephan Koren. Wel worden alle wedstrijden van het Nederlands elftal uitgezonden. De kroeg zet op wedstrijddagen extra personeel in. Ook komt er een dj muziek draaien na afloop. "We hopen er een feestje van te maken. En natuurlijk heb ik er zin in", lacht Koren. "Wie heeft er geen zin in?"

Succes?

Op 16 juni staat om 15.00 uur het scherm in de tuin van Wendt uit Nieuwegein aan. "In mijn tuin kijken we met een mannetje of dertig, veertig. Op oranje stoeltjes. En ik ga zelf helemaal in het oranje gekleed. Er komt niemand binnen die niets oranje aanheeft."

"Wie weet dat ik toch het gevoel krijg als de eerste wedstrijd gespeeld wordt. Misschien dat we dan in de buurt allemaal een dag vrij nemen en toch versieren. Het kan toch gaan kriebelen", zegt Van Loo uit Baarn. Maar dan zou de decorbouwer wel helemaal uitpakken. "Half versierd vind ik niks."

Het EK-voetbal begint op 14 juni in Duitsland. De eerste wedstrijd van het Nederlands elftal is op 16 juni om 15.00 uur tegen Polen in Hamburg. Frankrijk is op 21 juni om 21.00 uur de volgende tegenstander in Leipzig. De laatste groepswedstrijd is tegen Oostenrijk in Berlijn. Het Nederlands elftal verblijft tijdens het EK in Wolfsburg, daar vertrekt het team op 11 juni naartoe.

Heb je een tip of opmerking? Stuur ons je nieuws of foto via WhatsApp of mail.

Tips van de redactie

Mogelijke muggenplaag: 'ze komen uit het water, vliegen je slaapkamer in, pakken je bloed en leggen weer eitjes in de dakgoot'
Veelvraat met een bijzonder seksleven: kan deze gladjanus de slakkenplaag stoppen?
Oranjebrug weer open, maar we gaan vaker voor een dichte brug staan: 'Wen er maar aan'
Jan kweekt 3,5 miljoen aardbeien, die door Europa duurzamer zijn geworden
Dag diesel, hallo elektrisch: hoe Europa helpt om Utrecht aan de e-bus te krijgen

Puzzels

Sudoku
Woordzoeker

Alle puzzels

Ook RTV Utrecht!

Moestuinen op Utrechtse landgoederen: Wat is hun functie vandaag? Bekijk het hier
Bekijk nu Mijn Mooiste Plek: kinderboekenschrijfster Enne Koens ontdekt het Utrechtse landschap
Gebruik jij onze app al? Installeer 'm snel!
Deze gasten hoor je van de week in Aan Tafel!
Avonturen op grote hoogte. De Domtoren bijna weer toonbaar voor Utrecht. Kijk hier de serie over de restauratie.
Klein beetje verhoging, maar nog geen echte Oranjekoorts in de provincie (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Terrell Hackett

Last Updated:

Views: 6385

Rating: 4.1 / 5 (72 voted)

Reviews: 95% of readers found this page helpful

Author information

Name: Terrell Hackett

Birthday: 1992-03-17

Address: Suite 453 459 Gibson Squares, East Adriane, AK 71925-5692

Phone: +21811810803470

Job: Chief Representative

Hobby: Board games, Rock climbing, Ghost hunting, Origami, Kabaddi, Mushroom hunting, Gaming

Introduction: My name is Terrell Hackett, I am a gleaming, brainy, courageous, helpful, healthy, cooperative, graceful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.